Ga terug

Pompoentaart met chocolade ganache

Deze pompoentaart is een verrassend alternatief op carrotcake.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd40 min
Totale tijd55 min
Porties: 12
Auteur: Foodsels.nl

Ingredi├źnten

  • 260 gram bloem
  • 1 TL baking soda
  • 8 gram bakpoeder
  • 300 gram suiker
  • 240 gram ongezouten boter
  • 300 gram geraspte pompoen
  • 2 EL geraspte gember
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje uitgeschraapt
  • Zout - 0 25 TL
  • Nootmuskaat - 0 25 TL
  • Gemberpoeder - 0 25 TL
  • kaneel - 0 25 TL
  • Ongezouten boter - 120 gram*
  • Roomkaas - 120 gram*
  • 0,5 vanillestokje uitgeschraapt *
  • 200 gram poedersuiker *
  • 240 ML slagroom **
  • 280 gram chocolade **

Instructies

  • Verhit de oven op 180 graden. Pak twee even grote ronde bakvormen. Vet ze in en bestrooi ze met bloem.
  • Pak een mengkom en voeg de boter en suiker toe. Kneed tot een mooi mengsel. Klop er vervolgens 1 voor 1 de eieren door. Voeg vervolgens het merg van het vanillestokje toe.
  • Breng in een tweede kom de bloem, baking soda, bakpoeder, zout en de specerijen samen. Meng nu voorzichtig het droge mengsel door het natte mengsel. Als alles mooi gemengd is voeg je de geraspte pompoen en gember toe. Meng alles nog een keer goed door elkaar.
  • Verdeel het mengsel over de twee bakvormen en zet ze voor 35 tot 40 minuten in de oven. Check of ze gaar zijn door er een sat├ęprikker in te steken. Komt je prikker er droog uit? Dan zijn je cakes gaar. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en verwijder de vormen.
  • Nu ga je de roomkaasglazuur maken. Meng in een kom de roomkaas met de boter. Voeg vervolgens het merg van het vanillestokje toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste voeg je ook de poedersuiker toe.
  • Leg nu een van de cakes klaar en besmeer de cake met je roomkaasglazuur. En plaatst vervolgens de andere cake er bovenop.
  • Maak de ganache klaar op het moment dat je de pompoentaart wil gaan opdienen. Verhit de slagroom in een steelpan, maar laat het niet koken. Hak de chocolade klein en doe het in een kom. Voeg nu de slagroom bij de chocolade en roer het tot een goed mengsel. Laat het mengsel vervolgens 2 minuten afkoelen en giet het vervolgens over je taart. Verdeel de ganache met een spatel en vergeet ook de zijkanten niet.

Notities

* voor de roomkaasglazuur
** voor de chocolade ganache