Loading...

Pompoentaart met chocolade ganache

pompoentaart

Als het op ingrediënten aankomt, dan is pompoen toch wel een van mijn favorietjes. Het is een allemansvriend en laat zich makkelijk combineren met vlees, vis en een grote verscheidenheid aan kruiden. Het is daarom niet raar dat je met pompoen van alles kan maken. Zelf gebruik ik het graag in tajines en pasta’s. Maar dus ook in taart! 

Vrienden kijken raar op als ik ze vertel dat ik een taart heb gemaakt van pompoen. Terwijl het natuurlijk niet vreemder is dan een carrot cake. En daarbij is deze pompoentaart ook nog eens super lekker. Stiekem lijkt hij wel een beetje op carrot cake, maar dan natuurlijk veel en veel lekkerder 😉 

Het geheim is natuurlijk de heerlijke laag icing in het midden en de dikke laag chocolade. Daarmee is deze taart natuurlijk bijvoorbaat al een winnaar.

Pompoentaart met chocolade ganache
Serves 12
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
40 min
Total Time
55 min
Prep Time
15 min
Cook Time
40 min
Total Time
55 min
Ingredients
  1. 260 gram bloem
  2. 1 TL baking soda
  3. 8 gram bakpoeder
  4. 300 gram suiker
  5. 240 gram ongezouten boter
  6. 300 gram geraspte pompoen
  7. 2 EL geraspte gember
  8. 3 eieren
  9. 1 vanillestokje uitgeschraapt
  10. 0,25 TL zout
  11. 0,25 TL nootmuskaat
  12. 0,25 TL gemberpoeder
  13. 0,25 TL kaneel
  14. 120 gram ongezouten boter *
  15. 120 gram roomkaas *
  16. 0,5 vanillestokje uitgeschraapt *
  17. 200 gram poedersuiker *
  18. 240 ML slagroom **
  19. 280 gram chocolade **
Instructions
  1. Verhit de oven op 180 graden. Pak twee even grote ronde bakvormen. Vet ze in en bestrooi ze met bloem.
  2. Pak een mengkom en voeg de boter en suiker toe. Kneed tot een mooi mengsel. Klop er vervolgens 1 voor 1 de eieren door. Voeg vervolgens het merg van het vanillestokje toe.
  3. Pak een tweede kom en breng daarin samen de bloem, baking soda, bakpoeder, zout en de specerijen. Meng nu voorzichtig het droge mengsel door het natte mengsel. Als alles mooi gemengd is voeg je de geraspte pompoen en gember toe. Meng alles nog een keer goed door elkaar.
  4. Verdeel het mengsel over de twee bakvormen en zet ze voor 35 tot 40 minuten in de oven. Check of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt je prikker er droog uit? Dan zijn je cakes gaar. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en verwijder de vormen.
  5. Nu ga je de roomkaasglazuur maken. Meng in een kom de roomkaas met de boter. Voeg vervolgens het merg van het vanillestokje toe en meng alles goed door elkaar. Als laatste voeg je ook de poedersuiker toe.
  6. Leg nu een van de cakes klaar en besmeer de cake met je roomkaasglazuur. En plaatst vervolgens de andere cake er bovenop.
  7. Maak de ganache klaar op het moment dat je de pompoentaart wil gaan opdienen. Verhit de slagroom in een steelpan, maar laat het niet koken. Hak de chocolade klein en doe het in een kom. Voeg nu de slagroom bij de chocolade en roer het tot een goed mengsel. Laat het mengsel vervolgens 2 minuten afkoelen en giet het vervolgens over je taart. Verdeel de ganache met een spatel en vergeet ook de zijkanten niet.
Notes
  1. * voor de roomkaasglazuur
  2. ** voor de chocolade ganache
Foodsels http://foodsels.nl/

You might also like

No Comments

Leave a Reply