Loading...

Ovenschotel met feta en ei

ovenschotel met feta

Oorspronkelijk komt deze ovenschotel met feta uit Macedonië. Hier wordt het ook wel Gibanica genoemd. Van oudsher wordt het gerecht gemaakt zonder het toevoegen van kruiden. Maar omdat het er zo goed bij past hebben we onze eigen draai er aan gegeven. Het is echt lekker op een koude herfstdag (in de winter kan hij er ook best mee door). Vergis je niet in de tijd. Je hebt er ruim ander halfuur voor nodig voordat de schotel de oven uitkomt, maar dan heb je ook wat. Een uitermate geschikt recept om een druilerige zaterdagmiddag voor op te offeren.

 

ovenschotel met feta

 

Wat heb je nodig voor de ovenschotel met feta en ei?

  • 12 vellen filodeeg
  • 4 EL gesmolten boter
  • 6 eieren
  • 240 ML melk
  • 100 gram hüttenkäse
  • 120 gram roomkaas
  • 200 gram gekruimelde feta
  • 60 ML zonnebloemolie
  • Een paar takjes tijm
  • Peper en zout

 

ovenschotel met feta

 

Tip vooraf: Bewaar tijdens het koken je vellen filodeeg in een natte theedoek. Hierdoor voorkom je dat ze uitdrogen.

 

En wat moet je doen?

  1. Verhit de oven naar 180 graden celcius. Pak een ovenschaal en vet hem in.
  2. Voeg in een grote kom de eieren, melk, hüttenkäse, roomkaas, feta, zonnebloemolie tijmblaadjes samen. Meng het geheel en breng op smaak met zout en peper.
  3. Giet nu ongeveer 60 ML van het mengsel in je ovenschaal en bedek het met één vel filodeeg. Snij ze desnoods op maat, maar zorg ervoor dat de hele bodem is bedekt. En smeer de bedekte bodem in met de gesmolten boter.
  4. Bedek de bodem vervolgens nog met 2 lagen filodeeg. Smeer elke laag weer in met boter.
  5. Voeg vervolgens ¼ van het feta mengsel toe aan de ovenschaal. En bedek deze laag vervolgens weer met 3 vellen filodeeg. Smeer elk vel weer in met boter.
  6. Herhaal dit een aantal keren totdat het feta mengsel op is. Eindig met een laag feta mengsel.
  7. Zet de ovenschaal vervolgens 1 uur in de oven. Je ziet het mengsel vervolgens rijzen.
  8. Zet na een uur de oven terug naar 120 graden en laat de schaal nog 30 minuten in de oven staan.
  9. Haal de ovenschotel vervolgens uit de oven en laat hem nog een kwartier afkoelen voordat je hem opdient.

 

Je kunt de ovenschotel zowel warm als koud eten. Al gaat onze voorkeur wel uit naar warm. Eet smakelijk!

 

ovenschotel met feta

 

You might also like

No Comments

Leave a Reply